Trucs bij oplichting

Trucs bij oplichting

Oplichters op Marktplaats-achtige websites vinden nog altijd voldoende manieren om mensen om de tuin te leiden. Dagelijks komen er 70 aangiftes binnen. Welke trucs kunnen oplichters gebruiken?

Verkoper woont afgelegen

De verkoper biedt de optie 'Verzenden of ophalen' aan in zijn advertentie. De ophaallocatie is jammer genoeg een Waddeneiland, dat alleen met de boot te bereiken is. Toch maar laten verzenden dan?

Het pakketje komt natuurlijk nooit aan. Gewiekste oplichters zullen bovendien alleen reageren op biedingen van kopers die op behoorlijke afstand zitten van hun eigen 'woonplaats'.

Tikkie-fraude en 1-cent-betalingen

Een 'koper' vraagt je om een Tikkie-betaling of creditcardbetaling van 1 cent via een linkje in Whatsapp. Hij wil zogenaamd checken of je te vertrouwen bent en of dat je betaalgegevens kloppen. Maar het gaat dan om een nagemaakte Tikkie-website of creditcard betaalomgeving. Hierdoor kunnen je betaalgegevens in verkeerde handen vallen.

Zo kunnen oplichters bestellen op jouw rekening of zelfs toegang tot je bankrekening krijgen, die ze vervolgens in een handomdraai leeghalen.

ID aftroggelen voor identiteitsfraude

Stuur nooit een foto van je identiteitsbewijs, bankafschrift of bankpas naar een (ver)koper als deze daarom vraagt om zogenaamd te controleren of je wel betrouwbaar bent. Ook niet als de andere partij zelf eerst een kopie stuurt. Daarmee loop je een groot risico slachtoffer te worden van identiteitsfraude.

Valse website voor verzendlabel

Wil je een verkocht product verzenden, ga dan niet in op een mailtje van de koper met een 'al klaargezet verzendlabel'. De link gaat naar een nagemaakte website. Bijvoorbeeld van PostNL. Daarmee probeert hij je betaalgegevens te achterhalen.

Kenmerken van een nepadvertenties

Gelukkig kun je zelf ook veel doen om je te wapenen tegen oplichters. Bekijk hieronder de verdachte kenmerken en pik voortaan de rotte appels er snel uit.

De advertentie

- Te mooi om waar te zijn: een zeer lage prijs.

- Pas extra op bij elektronica en tickets.

- Ophalen is veiliger. Het is verdacht als ophalen niet mogelijk is. Of als het wél mogelijk is, maar de verkoper erg afgelegen woont.

- Denk je dat er sprake is van een nepadvertentie? Rapporteer dat dan aan Marktplaats24 via de link op de pagina.

- Bekijk eventuele beoordelingen. Een verkoper met veel beoordelingen geeft extra zekerheid, maar is geen garantie. Beoordelingen kunnen nep zijn of het account kan gehackt zijn.

- Is iemand nog maar één dag actief met slechts één of 2 andere dubieuze advertenties, wees dan extra alert. Andersom geldt ook: is iemand al jarenlang ‘actief’, dan kan dit account gehackt zijn of een slapend account waar nog nooit mee gehandeld is.

De identiteit

- Twijfel je of iemand wel is wie hij zegt te zijn, google diegene dan (voor- en achternaam tussen aanhalingstekens) en zoek hem ook op sociale media (Facebook, Linkedin, Twitter).

- Check of de verkoper bekend is bij de politie.

- Upload de foto van het aangeboden artikel via images.google.com. Google zoekt dan op overeenkomstige afbeeldingen. Komt dezelfde foto ook elders voor, dan is extra waakzaamheid geboden.

Contact en betaling

- Geef pas je 06-nummer na serieuze interesse of akkoord.

- Stuur nooit een foto van je identiteitsbewijs, bankafschrift of bankpas naar een (ver)koper. Ook niet als de andere partij zelf eerst een kopie stuurt. Daarmee loop je een groot risico slachtoffer te worden van identiteitsfraude.

- Als opsturen praktischer is, betaal dan liefst met PayPal

- Als verkoper: accepteer geen bewijs van overschrijving. De betaalapp kan nep zijn, het bewijs kan zijn gephotoshopt, of iemand kan geld naar zijn eigen rekening hebben overgemaakt met jouw naam als begunstigde.

- Komt de koper over de vloer en wil hij ter plaatse betalen met een betaalapp? Met spoedoverboekingen kun je in de meeste gevallen direct controleren of het geld op je rekening staat.

- Ga nooit in op verzoeken van particulieren om 1 cent over te maken.

- Wil de verkoper je laten betalen via een zogenaamd 'Tikkie-linkje', let dan op dat de link begint met https://tikkie.me.

Heeft u meer vragen? Contact ons

Other articles

Voorwaarden Privacy Partners